Jungle verkenners in Taman Negara, Maleisië - Niek Stevens
Global Digital Business Growth For Brands. Extensive International Experience. Request a Free Quote Now.
818
post-template-default,single,single-post,postid-818,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.13, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Jungle verkenners in Taman Negara, Maleisië

“Sir! 5 minute emergency break?” De bootsman stuurt de boot naar de kant. Mijn broer heeft hoge nood. We zijn vanuit Kuala Lumpur op weg naar de jungle in Taman Negara, het oudste regenwoud ter wereld. Ik hield mijn hart vast, met rampzalige bustochten nog vers in het geheugen, maar Maleisië is een verademing op het gebied van infrastructuur en vervoer. Over de meeste prijzen hoef je niet te onderhandelen.

De Maleisiërs zijn een grappige mix van Indiase Hindoes en Zuid-Aziatische moslims. Het dorpje Taman Negara is strikt islamitisch, waardoor er amper alcohol te krijgen is. Gelukkig heeft de familie Stevens een neus voor bier en vinden we een paar blikjes in het supermarktje van de buren, het Han resort. We spelen een paar potjes boerenbridge, maar we maken het niet laat. De volgende dag staat een jungle tracking op het programma. Tracken is blijkbaar iets anders dan hiken, maar het komt in de praktijk op hetzelfde neer. Ik bestudeer voor vertrek voor de zesde keer de poster met twintig dodelijke gifslangen die in de jungle van Maleisië voorkomen.

Ook in de jungle blijkt de app maps.me, een offline navigatie app die overal met GPS werkt, een levensreddende uitvinding. Met deze app is het zelfs voor mij onmogelijk te verdwalen. Nu is verdwalen in de stad, met een taxi of tuktuk binnen handbereik, ook niet zo erg, maar als je zonder water door de jungle loopt is het handig om in ieder geval een idee van je positie te hebben. Zelfs de junglepaadjes staan op de GPS-kaart aangegeven. Met de telefoon in de hand banen we ons een weg door de jungle. Het eerste stuk, tot en met een loopbrug door de boomtoppen, is prima te doen. Het laatste stuk is andere koek. Mijn broer heeft twee bloedzuigers in zijn been, mijn vader heeft zijn arm opengehaald in een liaan, maar naast een spin formaatje bloemkool, een paar wilde zwijnen en een paar apen zien we geen dodelijke junglebewoners. Vier uur later zijn we, kletsnat van het zweet, weer terug bij ons vertrekpunt.

We hebben het op een akkoordje gegooid met de bootchauffeur die heen en weer over de rivier pendelt, want voor 150 ringit (EUR 30) gaan we met hem op pad, op de boot door watervallen naar een dorpje in de jungle. De authenticiteit van het dorpje is twijfelachtig, maar het is leuk om te zien hoe stammen in de jungle leven. We mogen proberen om met een blaaspijp te schieten. Tot grote verbazing van mijzelf, mijn familie en de stamleden schiet ik zonder aarzelen vol in de roos. Het is fijn om te weten dat ik, als alle andere opties mislukken, altijd nog apenjager in de jungle van Maleisië kan worden. Eerst maar eens alle twintig giftige slangen uit mijn hoofd leren…

 

Boot naar Taman Negara

De boot naar Taman Negara, plasplauze

Echt afzien in de jungle van Taman Negara

Echt afzien in de jungle

taman-negara-3

Canopy Walk Way

taman-negara-4

Hallo!

taman-negara-5

Dorpje in de jungle

We sliepen in een bungalow op het Xcape Resort, met een lekker zwembad, waar we, na een beetje afdingen, voor een drie-persoons bungalow inclusief airco en ontbijt 200 ringit (EUR 42) betaalden.

Het rondje naar Bukit Teresek is in een ochtend goed te doen. Je kan twee routes lopen – heen en terug naar het uitkijkpunt op de berg via dezelfde route of een rondje maken en via de andere kant afdalen. Deze route is steil, maar de moeilijkste stukken zijn met touwen goed af te dalen. Met beide routes kom je langs de Canopy Walkway, de loopbrug door de boomtoppen.

MEER: