OP DE MOTOR DOOR RAJASTHAN - Niek Stevens
Global Digital Business Growth For Brands. Extensive International Experience. Request a Free Quote Now.
2281
post-template-default,single,single-post,postid-2281,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.13, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

OP DE MOTOR DOOR RAJASTHAN

‘Look, look! Smoke!’ Ik laat de monteur het filmpje op mijn telefoon zien. Zwarte walmen uit mijn uitlaat. We staan op een kruispunt aan de rand van Delhi. Even daarvoor gebaarde iemand bij het stoplicht naar me. Ik ben op weg naar Rajasthan, naar de woestijn, bij de grens van Pakistan. In 2015 startte ik mijn backpackleven met Yentran in deze regio, waar ik warme herinneringen aan een bollywood tuktuk, een tempel vol ratten en Hoera de kameel heb. Maar na acht kilometer is mijn eerste solotrip op de motor in India ten einde, in een buitenwijk van Delhi.

Gelukkig weet de monteur van wanten, en ben ik binnen een half uur weer onderweg. De rest van de middag ben ik druk bezig een serviceabonnement voor de motor af te sluiten, inclusief sleepdienst. Een persoonlijke overwinning als ik succesvol om verwarring, computers die kapotgaan en bureaucratische formulieren laveer en naar buiten rijd, mét abonnement.

22 KM VAN HUIS
Het begint donker te worden. Ik ben in de voorstad Gurgaon, hemelsbreed 22 kilometer van mijn gastgezin in Delhi, maar ik weiger met hangende pootjes terug te keren. Ik boek een hotel in de omgeving.

‘Sir, we are not allowed to accept foreign hotel guests’. Ongelovig staar ik de hotelmedewerker aan, maar het blijkt geen grap. Iets met een lokale wet. Ik staar verward voor mijn motor, telefoon in mijn hand, op zoek naar een ander hotel. Een voorbijganger ziet mijn frustratie en vraagt wat er aan de hand is. Uren later neem ik afscheid van mijn nieuwe vriend en zijn vrouw, die me, onder zijn eigen naam in een ander hotel om de hoek heeft ingeschreven. Na een avond eten en drinken bij hen thuis, nemen we afscheid. Ik word gedwongen een fles rum mee te nemen.

PARK OVERSLAAN
Katerig doorkruis ik de provincie Haryana en rijd Rajasthan binnen. Tegen beter weten in probeer ik een safari te organiseren in het Sariska National Tiger Park. Het boekingskantoor is dicht, buitenlanders betalen vier keer zoveel, je kan alleen in een jeep voor zes personen het park in, tijgers laten zich überhaupt nooit zien, je staart de hele middag naar een paar hertenkeutels, etc. Ik geef het op. Het overslaan van het park blijkt een goede keus, want de motortocht rondom het nationaal park is geweldig. Duizenden apen, herten, koeien, wilde zwijnen en kamelen in de ruige bossen, slaperige dorpjes en hobbelige, zanderige wegen op weg naar de woestijn.

Pruttelend slaat de motor af. Ik laat de motor uitrollen en geniet van de stilte, en probeer het moment waarop ik mijn probleem onder ogen moet zien zo lang mogelijk uit te stellen. Ik schud de motor heen en weer en tuur in de tank. Benzine op. Het gebouw verderop blijkt een elektriciteitscentrale, waar een groepje mannen voor de poort zit te niksen. Binnen vijf minuten ben ik weer onderweg, met een rits nieuwe Facebookvrienden en gratis benzine, met een rietje afgetapt uit een ander motor.

In Jaipur vier ik Oud en Nieuw. Een vijfsterrenhotel, een extravagant buffet, onbeperkt drank. Om middernacht wens ik twee nieuwe vrienden gelukkig nieuwjaar. De dagen erna slaap ik veel en kom ik langzaam op adem. Ik ben voor het eerst in weken even alleen, en besteed mijn tijd nuttig met roomservice en dutjes. Ik gesp mijn tas weer achterop mijn motor en rijd dieper de woestijn in.

In Bikaner ziet een jeep me over het hoofd. ‘Ho! Stop!’ Schreeuw ik voor hij me naar de grond werkt, terwijl ik voor het stoplicht sta te wachten. Een verontwaardigde blik naar de bestuurder, ik takel mijn motor van de grond op. Geen tijd om te kniezen. Het licht springt weer op groen.

WAKKER WORDEN MET EEN KAKKERLAK OP JE KUSSEN
Op de weg terug overnacht ik in Rahgarh. Het enige lichtpuntje in het stoffige dorpje is de plaatselijke slijter cq. garagebox, die mij een biertje laat opdrinken op de enige stoel. ‘Sir, how was your stay?’. Ik ben ondertussen wel wat gewend, maar dit hotel is zo ranzig dat ik geen oog dicht doe onder de vieze stinkende deken. De volgende ochtend wil ik alleen maar weg. ‘Yes, fine’, lieg ik terwijl ik met gierende banden het dorp uitrijdt, alsof ik door sneller te rijden zo snel mogelijk de herinneringen aan de bedompte kamer en wakker worden met een kakkerlak op je kussen kan vergeten.

Ik ontwijk verraderlijke potholes, onzichtbare drempels, maar vooral koeien, die suïcidale slagschepen, die de weg oversteken zonder te stoppen of om te kijken. Een keurige snelweg verandert soms in een zanderige modderpoel. Vrouwen houden hun sari’s omhoog terwijl ze achterop de motor van hun man zitten. Af en toe stop ik voor thee of wat te eten. Meestal mag ik niet betalen.

De woestijn verandert in kleurige mosterdplantvelden, gigantische akkers vol gele bloemen. Een laatste stop in het dorpje Bhiwani, bij familie. Tempels en eten, veel eten. Oma is hevig verontwaardigd dat ik niet blijf, maar het wordt donker en het is nog twee uur rijden naar Delhi.

Ik parkeer de motor weer in de vertrouwde garage. Dat was mijn eerste solotrip op de motor. 1200 kilometer afgelegd.

Tijd om het zand uit mijn kleding en haren te spoelen.

Tijd om zo snel mogelijk een vervolgtrip te plannen.

—–

P.s: Ik heb nog de helft van de monteursbezoekjes onvermeld gelaten, maar de lijst repararaties groeit en groeit: een nieuwe luchtfilter, een koppelingshendel, drie keer nieuwe koppelingsplaten, nieuwe lampen, olie verversen, gashendel opnieuw afgesteld, remblok te los afgesteld, remblok te strak afgesteld, remblok te los afgesteld, opnieuw uitgelijnd. Maar, als je 80 km p uur rijdt, de zon bijna ondergaat, lange schaduwen op jou en je motor werpt,  je geeft wat extra gas, en de motor is in het Hindi ‘soepel als boter’, dan is alles vergeven en vergeten…

 

Gestrand in Gurgaon, met een nieuwe vriend

 

Onderweg

 

Onderweg bij het Sariska National Park

 

Uitzicht op het Oud en Nieuwfeest vanuit de hotelkamer in Jaipur

 

Apenkolonies hebben gebouwen gekraakt

 

Af en toe houdt de snelweg op

 

De freggelgrot

 

Mosterdvelden

 

Tempel in Bhiwani

 

 

MEER: