Tempeltjes kijken in Trichi - Niek Stevens
Global Digital Business Growth For Brands. Extensive International Experience. Request a Free Quote Now.
1014
post-template-default,single,single-post,postid-1014,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.13, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Tempeltjes kijken in Trichi

Ik zie een oude man, grijs, behaard en onder de gekleurde strepen, type Rafiki uit de Lion King, een kokosnoot uithollen. Zodra de kokosnoot is uitgehold vult hij hem met rode verf. Als de kokosnoot gevuld is met rode verf, wordt hij in een kussen gerold. Het kussen met de kokosnoot wordt op het hoofd van een man geplaatst, die uit vreugde twee rondjes om zijn as draait. Iedereen wil de kokosnoot graag aanraken, maar de man moet door. Hij schuifelt weg met de kokosnoot op zijn hoofd. Zodra hij weg is begint het ritueel van voren af aan. Het duurt de halve dag om de stapel kokosnoten een voor een te vullen. Al die tijd zit een groep mensen erom heen, te klappen en te zingen. Is dit een vreemde droom? Een door een teveel aan kerriepoeder opgewekt visioen? Nee, het is dagelijkse kost in de wondere wereld van de Hindoetempels.

De Hindoe godsdienst past wat dat betreft perfect bij India. Chaotisch, kleurrijk en laat je in grote verwarring achter. Het is razend druk in het hemelrijk van de hindoes, met een breed scala aan goden met hun eigen religieuze eisen en voorkeuren voor wat betreft offers (Ganesha schijnt een voorkeur voor Pepsi te hebben). Dit heeft als bijkomend voordeel dat er gemiddeld om de andere dag een feestdag is die gevierd moet worden, en het openbaar leven volledig plat legt. Door de regionale verschillen, het feit dat er drie kalenders in India worden gehanteerd en het feit dat bepaalde feesten alleen binnen bepaalde kasten gevierd worden, is het helaas onmogelijk te voorspellen wanneer dit gebeurt.

Daarnaast heeft het Hindoegeloof een set aan fascinerende voorschriften zoals: betreed nooit een huis als je net naar de kapper bent geweest, ga nooit op je bureaustoel zitten als je een borreltje op hebt en wat je ook doet, knip nooit je nagels op dinsdag.

Na een reeks gebeurtenissen, waaronder een motorongeluk en een aanranding op een dag, verkeer ik niet in de positie dit soort voorschriften naast me neer te leggen. Daarom ben ik in Tiruchirappalli, wat zo moeilijk te onthouden is dat iedereen de stad Trichy noemt. Het Rock Fort is een Hindoeburcht die in de 17e eeuw op een 83 meter hoge rots werd gebouwd. Een andere bezienswaardigheid is het enorme tempelcomplex, 3 km verderop, wat bijna een dorpje op zich is. Om het tij te keren laat ik mijn voorhoofd in ruil voor 20 roepie door elke priester besmeren met rode en grijze verf, als bescherming tegen het boze oog. Geen geld voor wat geluk.

 

IMG_5709

P.s.: In Trichy sliep ik in hotel Asbhy, naast het busstation, wat zich het best laat omschrijven als “Balkanoorlog Bohemien”. Maar goed, de kamer was reusachtig en de ventilator deed het goed. Ook had ik bijna een normaal matras, zodra ik de twee matrassen van mijn king bed op elkaar stapelde. (tip!) 

IMG_5452

MEER:

Tags: